Håndkolorerte raderinger

HÅNDKOLORERTE RADERINGER

Fredrik Stabels grafiske arbeider var i sort/hvitt, akkurat slik enspalterne fra Dagbladet og de store tusjtegningene fra Tanum-utstillingene var det. Så, til sin 70-årsdag i 1984, fikk han en gave laget av vennen og smykkekunstneren Christian Backer-Owe. Et bittelite malerskrin i sølv, med tre små blokker akvarellfarger og en sammenleggbar mårhårspensel. Kjente Backer-Owe sin gode venns drøm om å bli kunstmaler? Mente han at tiden nå var inne til å kaste seg ut i koloristenes verden? Stabel håndkolorerte sine sort/hvitt raderinger, og enda en ny verden av muligheter åpnet seg. Med et barns glede og lekenhet gikk han i gang med arbeidet med fargene. Han hadde hele livet hevdet at han var fargeblind, noe det er vanskelig å tro når man ser de håndkolorerte arbeidene. Selv forklarte han at han brukte maling på tuber, fordi man da «kan lese utenpå hvilken farge det er.» Diagnostiseringen av Stabel som fargeblind har ukjent opphav, men kan den være selvdiagnostisert og stamme fra den gang han som barn på denne måten slapp unna den kjedelige bærplukkingen? Hans fargeblindhet var etter eget utsagn kun knyttet til problemene med å skille rødt og grønt når disse to fargene var for tett ved siden av hverandre. For eksempel akkurat så tett som tyttebær og bringebær vokser inntil bladene. Fargeblind eller ikke – resultatet av hans arbeid med malerskrinet ble at han på sett og vis fikk oppfylt sin drøm om å bli kunstmaler.Den første store utstillingen med håndkolorerte raderinger ble vist i Galleri Tanum i 1984. Etter denne utstillingen ble han invitert til en rekke andre gallerier rundt i Norge. Han fortsatte å håndkolorere sine raderinger nesten helt frem til han døde i 2001.

A.M.S.

 

Da Fredrik Stabel håndkolorerte sine raderinger, etterstrebet han alltid ulikhet i fargevalg og uttrykk. Derfor finnes samme motiv i flere forskjellige varianter der ingen er like, men framstår med sin egen genuine karakter. De håndkolorerte raderingene under er et utvalg fra en samling i privat eie.

Handkolorert-Borneo 18x23cm 13-hvis-en-deterministblir-satt-mellom-to-like-stoler-med-høy lite 14-man-skal-ikke-kaste-perler-for-svin lite 15-Syk-pike-som-gammel lite 16-jeg-trodde-mine-elefanter lite 17-Rike-stuntmenn-har-egen-stuntmann lite 19.folk-snakker-om-å-sove-på-sitt-grønne- lite 20-man-skal-ikke-gå-til-sengs-med-hønsene--man-skal lite 21-man-kan-si-hva-man-vil- lite 1-sjalusi-III- lite 2-sjalusi-IV lite 3-mann-og-kvinne-har-en- lite 4-mann-og-kvinne-. lite 5--fornuften-er-en-ensom. lite 6-Fornuften-er-en-ensom..lite 7-Takk-for-innsatsen lite 8-når-en-ekteman..lite 9-Bra-av-godtfolk-være-f lite 10-når-de-fleste-kvinner-bedrar lite 11-Forfatteren-Didrik-From-jr lite 12-det- er-mere-mellom- lite