Fra avisspalte til galleri

Sommeren 1975 fikk Fredrik Stabel en overraskende og for ham oppsiktsvekkende forespørsel: ”Ville han stille ut sine tusjtegninger i Galleri Tanum?”

Det var Kari Tanum, gallerieier i Christian Augusts gate i Oslo, som stilte spørsmålet. Idéen om å invitere Fredrik Stabel til å ta spranget fra avisspaltene til galleriveggen, var det flere som hadde utviklet. Både Helge G. Simonsen, Inga Tanum og Jørleif Uthaug stod bak Kari Tanum da hun la fram spørsmålet for en helt uforberedt Fredrik Stabel. Svaret var selvfølgelig: ”Nei, bildene er altfor små!”

Da Kari Tanum slo frampå om at han kunne tegne dem større dersom han kjøpte større tegneblokk, skiftet Stabel mening. Han takket ja til tilbudet om å stille ut. Åpningen av utstillingen skulle finne sted i februar 1976.

Fredrik Stabel kastet seg over arbeidet. Med nyinnkjøpt tegneblokk og nye tusjpenner gikk han i gang. Papiret var utmerket, men de nye tusjene kunne ikke brukes. Han gikk tilbake tilden gamle typen med løse pennesplitter og penneskaft og en liten flaske med tusj. Tegningene vokste frem. De myldret. Likevel ble det en forferdelig høst og vinter, full av bekymring og engstelse. Ville resultatet bli godt nok når han gikk opp i størrelse? Ville noen i det hele tatt være interessert i disse arbeidene? Hvordan forberede seg på en fiasko?

FF1-(2)

Tvilen var stor, den vokste seg større jo mer utstillingsåpningen nærmet seg. Det ble jul, nyttår, senvinter. Så var dagen der. Det stod en kø av Stabeltilhengere utenfor Galleri Tanum. Køen strakte  seg rundt kvartalet. Det var fakler og hornmusikk. Corpus Juris spilte, det var latter og humring i galleriet og tilløp til munter slåsskamp mellom ivrige kjøpere. Folk kastet seg fram mot det utvalgte motiv og stod og tviholdt i bildet til det behørig var påklistret rød lapp og kjøperen var  registrert i kjøpsprotokollen. Fredrik Stabel var dypt forundret og lykkelig. Alle bildene var solgt i løpet av den første timen.

Han ble umiddelbart invitert til en ny utstilling i Galleri Tanum. Den ble avholdt allerede året etter, denne gang sammen med Kjell Aukrust, Audun Hetland og Pedro. Fredrik Stabel gikk straks til innkjøp av enda en ny tegneblokk i stort format. Også denne utstillingen ble en kjempesuksess.

A.M.S.

(Les mer om Fredrik Stabels bilder under «Billedgalleri».)